FSWF: Höstseminarium i Söderköping 15-17 november

Medarbetare på waldorf fritidshemmen runt om landet: Äntligen är det dags igen!

Välkommen till höstseminariet den 15 – 17 november 

vid fritidshemmet Stallet på Söderköpings Waldorfskola!

Hela programmet med anmälan, seminarieinformation och kallelse hittar du här.

Varje dag konfronteras vi på våra arbetsplatser med frågeställningar som behöver svar. Seminariet är en fortbildning som kan ge oss som arbetar på waldorf pedagogiska fritidshemmen både inspiration och kunskaper och hjälpa oss hitta svaren. Läs inbjudan och programmet. Ta chansen att träffas med dina kolleger för ett utbyte av både dina tankar och erfarenheter som fritidspedagog.

Seminariets tema sätter fokus på barnet i 6-årsåldern

Enligt waldorf pedagogiken anses 6-åringen vara i en ålder som hör till människans första utvecklingsfas (0-7 år) då  man menar att lekskolepedagogiken passa r bäst. Många waldorfskolor har nu 6-årsgrupper där fritidshemmen ofta ansvarar för tillsynen av barnen under eftermiddagarna, Vistelsen på fritidshemmet har blivit en viktig del av 6- åringens vardag. Seminariet erbjuder medarbetarna på fritidshemmen möjligheten att fördjupa sina kunskaper om barnet vid 6-årsåldern för att bättre kunna tillgodose dessa barns behov i sina verksamheter

Seminariet inleds med en föreläsning av Majvor Forster om Vändpunkterna i förskolebarnets  utvecklingen samt sinnenas och rytmens betydelse. Majvor har arbetat som förskolelärare och är även waldorf förskolelärarutbildare. Under hela sitt yrkesliv som waldorfpedagog har hon varit en inspirationskälla för andra.

Efter föredraget kommer vi att göra eurytmi övningar som anknyter till temat tillsammans med  Viveka Jangland, som är eurytmist och utbildat läkeeurytmist.  Viveka arbetar både på skolan och på förskolan Lillspången där waldorf forskolepedagogen Bärbel Saksi har ansvar för 6-årsgruppen. Viveka och Bärbel har i sitt samarbete utvecklat ett mycket kreativt sätt att arbeta med barngruppen.

Under eftermiddagen kommer vi att få skapa föremål i ull som Bärbel också gör med barnen -genom att leva in oss i materialet, komma till ro i det och med händerna göra det till något ’eget’. Kanske vi, med Bärbels hjälp, kan närma oss det som barnet upplever i sitt skapande?

Kallelsen och dagordningen till FSWFs Årsmöte finns med i detta brev. Seminariet på Orust som Föreningen Sverieges Waldorfpedagogiska Fritidshem planerade i våras fick ställas in p.g.a. för få anmälda, Föreningens årsmöte fick därför senare läggas och sammanfaller nu med höstseminariet. Eftermiddagen avslutas alltså med föreningens årsmöte samt ett samtal kring aktuella föreningsfrågor. Därefter bjuds vi på en festlig buffé och underhållning med musik/dans som kommer att göra sitt för att skapa en god stämning och samvaro i mera gemytliga former.  Vi ser fram till att många stannar kvar!

På söndag samlas vi igen efter frukost för att promenera nerför backen och upptäcka Söderköping, en av Sveriges riktigt gamla städer. Vi kommer att få uppleva Söderköpings gator, hus, kyrkor, torg, och kanal genom en ”stadsorientering” ordnat av Gudrun Fahlander, medarbetare på fritidshemmet och gymnastiklärare på skolan, Morgonprogrammet avslutas på fritidshemmet med en redovisning av svaren på enkäten som FSWF skickade ut i början av året, erfarenhetsutbyte och en återblick på hela helgen. En god lunch väntar innan avresan!

Hjärtligt välkomna den 15-17 november!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>